Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                                Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accommodatie BezienswaardighedenFotogalerie Contact
Wegenvignet Tsjechië 10 dagen
Tol vrijstelling elektrische auto Tsjechië

Ruim vakantiehuis, 4 slpk., nabij Trutnov te koop in Tsjechie (onder Reuzengebergte).
Ruim vakantiehuis, 4 slaapkamers, op gewilde locatie nabij Trutnov te koop in Tsjechie (onder Reuzengebergte).

Groot huis - skigebied en Unesco spa's / kuuroorden
Groot huis te koop kuuroorden UNESCO, Karlsbad, Tsjechië.

Bouwgrond Novy Bor, Noord-Bohemen, Tsjechië.
Bouwgrond 1-2 huizen, Noord-Bohemen, Tsjechië.

Luxe villa golfbaan, sauna, 3 slaapk., 2 badk., Tsjechie
Luxe villa golfbaan, sauna, 3 slaapk., Zuid-Bohemen

Tsjechische woonboerderij, chalupa, Broumov, Tsjechië.
Grote chalupa bij Broumov, gemeente Mezimesti, Tsjechische Republiek.

Geschiedenis Litomysl

Litomyšl werd voor het eerst in het jaar 981 in de "Chronica Boemorum" (Kroniek van Bohemen) van Cosmas van Praag genoemd. Het wordt vermoed, dat de Slavnikiden in de 10e eeuw op de plaats waar nu het beroemde Renaissanceslot staat een heuvelfort hebben gebouwd. Aan het einde van de elfde eeuw stichtte Hertog Bretislav II. onder het fort een Benedictijnen klooster, dat de bisschop van Olomouc Heinrich Zdik in 1145 aan de premonstratenzers (of norbertijnen) overdroeg, die uit de buurt van Aachen kwamen.

De oorspronkelijke nederzetting onderaan de kloosterberg werd in 1108 als „opidum Lutomisl“ genoemd. Koning Ottokar II Premysl gaf Litomysl in 1259 het marktrecht, een eigen jurisdictie en in 1263 de stadsrechten van Hradec Kralove. In de tweede helft van de 14e eeuw waren er in Litomysl gilden voor bakkers, lakenkopers en wevers.

Na de verheffing van het bisdom Praag tot aartsbisdom in 1344 werd het bisdom Litomyšl gesticht en als suffragaan diocese onder Praag gesteld. In de Hussitische oorlogen vluchtten de bisdomsheren in 1425 naar Svitavy, dat tot het bisdom Olomouc behoorde. Daarmee ging het bisdom Litomyšl verloren en werd ook later niet meer heropgericht.

De heerschappij over Litomyšl had vanaf 1432 het edelgeslacht Kostka van Postupice, die aan de kant van de evangelische broedergemeente, Moravische Broeders, stonden. Daardoor werd Litomyšl een belangrijk centrum van deze Moravische broeders en was een tijd lang ook de zetel van een Senior. Nadat Bohušlav Kostka van Postupice in 1547 de opstand tegen Koning Ferdinand I. ondersteunde, verloor hij zijn bezittingen. In 1548 werden ook de Moravische broeders uit Litomyšl verdreven.

In 1567 kwam het bestuur van Litomyšl door een ruil tegen Chropyne in handen van de Boheemse kanselier Vratislav van Pernstein, die in de jaren erna het Renaissance-slot liet bouwen. Na de Slag op de Witte Berg in 1620 moesten de Protestanten, die een bekering afwezen, de stad verlaten. Frebonie van Pernstein riep in 1640 de Piaristen naar Litomyšl, die een Gymnasium en een filosofisch seminarie oprichtten, alsmede het theater- en muziekleven bevorderden. Zij boden tot in de moderne tijd een belangrijke bijdrage aan de geestelijke en culturele ontwikkeling van de stad.

Na de dertigjarige oorlog verkreeg de adelijke familie Trauttmansdorff de heerschappij over Litomyšl, daarna vanaf 1758 de Graaf van Waldstein en vanaf 1855 de vorsten Thurn und Taxis.

De stad werd meermaals door branden verwoest en moest zowel in de Silezische als Napoleontische oorlogen troepenbewegingen en plunderingen doorstaan.

In de 19e eeuw was Litomyšl een belangrijk centrum van de Tsjechische, "nationale wedergeboorte".

Recente geschiedenis Litomysl

Recente geschiedenis Litomysl: 1994, bijeenkomst zeven presidenten Centraal-Europa, met als gastheer Vaclav Havel.

Twintig jaar na bovenstaande bijeenkomst van 7 presidenten, wordt het "Hart voor Vaclav Havel", een monument ter nagedachtenis aan de eerste president van Tsjechie, opgebouwd uit 2300 kilogram aan herdenkingskaarsen, voorgoed geplaatst in de kelder van het Unesco kasteel in Litomysl. Het staat daar tussen de beroemde beelden van de Tsjechische beeldhouwer Olbram Zoubek

Recente geschiedenis Litomysl: 1995, Bezoek van Spaanse Koning Juan Carlos en Koningin Sofia aan Litomysl.

Recente geschiedenis Litomysl: 1991, Ontstaan van de stedenband Roden / Noordenveld - Litomysl

Recente geschiedenis Litomysl: 2022, Feestelijke start Tsjechisch voorzitterschap van de EU 1 juli 2022 te Litomysl

Korte film over de lange geschiedenis van Litomysl (in het Tsjechisch):Korte documentaire over Litomysl uit het jaar 1921!Intocht van de bevrijders, de Russen in Litomysl, mei 1945