Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                             
    Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accomodatie Bezienswaardigheden Fotogalerie Contact
Te koop:
Groot vakantiehuis tussen wereldberoemde kuuroorden!
Tweede huis Tsjechie, regio Karlovy Vary, West-Bohemen
Klik hier voor meer informatie.

Te koop:
Pension in aanbouw op prachtige locatie in Reuzengebergte.
Pension, hotel, restaurant Tsjechie Trutnov
Klik hier voor meer informatie.

Grote villa, 10 personen
Groot vakantiehuis Zuid-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

6 persoons vakantiehuis Reuzengebergte!
vrijstaande vakantiebungalow te koop Reuzengebergte
Klik hier voor meer informatie.

Groot huis, pension Sumava (Boheems Woud) Te koop groot huis, pension B&B Sumava - Boheems Woud
Klik hier voor meer informatie.

Wegenvignet Tsjechië 10 dagenWegenvignet Tsjechie online bestellen

De Kerk van de Oprichting van het Heilig-Kruis te Litomysl

De huidige Kerk van de Oprichting van het Heilig-Kruis werd oorspronkelijk gebouwd als de kerk van het Augustijner klooster. Deze werd opgericht in 1356 door de bisschop van Litomyšl, de kanselier van Karel IV, Jan ze Stredy; de Augustijnen van het klooster van St. Thomas in Brno kwamen naar Litomysl op zijn uitnodiging. De bouw van de kerk en het klooster begon kort daarna, de kerk werd voltooid in 1378.

Voorkant Kerk Oprichting Heilig-Kruis Na de bezetting van Litomyšl door de Hussieten en de sluiting van het klooster in 1428, werd de pastorie overgebracht van de kerk van St. Clemens op het kasteel terrein. Vandaag de dag zijn als enige overblijfselen van het voormalige klooster te zien de onbedekte bogen van de gang aan de zuidkant van de kerk, de kapel van St. Joseph, de sacristie en ook een deel van de kapel van St. Margaret, gevestigd in een deel van het diakonaat.

De zuidelijke hal werd gebouwd tijdens het bewind van Kostek van Postupice in 1525. Na de brand van 1560 werd het beschadigde gewelf gesloopt en een houten plafond werd gebouwd. Een nieuw, lager gewelf kreeg de kerk tijdens het reparatieproces, dat plaats vond drie jaar na de brand in 1601 onder Maria Manrique de Lara, weduwe van Vratislav van Pernštejn. Na de overkapping van het gangpad werd het westelijke, zogeheten Manrique voorportaal gebouwd met een renaissance-entree. Vervolgens werd naast de kerk een school gevestigd - die in 1777 elders gevestigd werd.

Het gotische uiterlijk is bewaard gebleven, vooral in de kapel van St. Joseph aan de zuidelijke kant van de pastorie.

In 1657 werd Tomáš Pešina z Cechorodu, later een beroemde Tsjechische historicus, deken van Litomyšl.

Het barokke gebouw van het dekenaat (de huidige pastorie), werd gebouwd volgens de plannen van de architect Litomyšl Jirí Beba.

Een groot deel van de inrichting van de kerk dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het hoofdaltaar werd gebouwd in 1767, de sculpturen werden gemaakt door František Pacák en Jirí Pacák de jongere, en het beeld van de Oprichting van het Heilig-Kruis werd geschilderd door Ignác Raab. De schilderijen van de kruisweg dateren uit 1773, en werden geschilderd door Josef Cereghetti. De kerk en pastorie werden beschadigd door een brand in 1775 en 1814, maar het meubilair is grotendeels bewaard gebleven.

Het terras en de trap aan de voorkant van de kerk werden gebouwd aan het begin van de 19e eeuw. Het originele houten kruisbeeld uit 1775 werd in 1806 vervangen door het huidige stenen kruis.

Schip van de Kerk Oprichting Heilig-Kruis in Litomysl Aan het eind van de 19e eeuw werd de kerk gedeeltelijk opnieuw in fasen in de gotische stijl gerestyled door de architect Franz Schmoranz en anderen, en de belangrijkste kenmerken die we kunnen zien vandaag de dag zijn gemaakt in deze tijd (een deel van meubels van vandaag en fittingen zijn in neo-gotische stijl). De plannen voor een veel ingrijpender verbouwing werden niet uitgevoerd, en de Kerk van de Oprichting van het Heilig-Kruis bleef dan ook een belangrijk en waardevol monument met vele architectonische en artistieke details en fragmenten van de originele decoratie.

Het belang van de kerk werd onderstreept op het moment, dat in 1994 - ter gelegenheid van de 650e verjaardag van de oprichting van het bisdom Litomyšl - een kapittelzaal der Collegiaten werd geopend.

Tussen 1995 en 2000 vond een grootschalige restauratie van de kerk en pastorie plaats. De gebouwen werden nieuwe gevels gegeven, de kerk werd opnieuw gepleisterd en nieuwe muurschilderingen werden ontdekt. In mei 2000 werd het nieuwe orgel ingewijd na bijna twee jaar werk. Het instrument, dat werd gebouwd door Vladimír Grygar - Varhany Prostějov, verving het oudere orgel door J. Kobrle daterend uit 1902. Het is een van de grootste van dergelijke instrumenten in Oost-Bohemen.

Mede dankzij de reconstructie van de kloostertuinen in 2000, is de Kerk van de Oprichting van het Heilig-Kruis vandaag de dag een opvallend dominant kenmerk van de hele stad. De lange geschiedenis en artistieke waarde van de kerk blijven belangrijke onderdelen van spirituele rijkdom.