Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                             
    Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accomodatie Bezienswaardigheden Fotogalerie Contact
Te koop:
Groot vakantiehuis tussen wereldberoemde kuuroorden!
Tweede huis Tsjechie, regio Karlovy Vary, West-Bohemen
Klik hier voor meer informatie.

Te koop:
Pension in aanbouw op prachtige locatie in Reuzengebergte.
Pension, hotel, restaurant Tsjechie Trutnov
Klik hier voor meer informatie.

Grote villa, 10 personen
Groot vakantiehuis Zuid-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

6 persoons vakantiehuis Reuzengebergte!
vrijstaande vakantiebungalow te koop Reuzengebergte
Klik hier voor meer informatie.

Groot huis, pension Sumava (Boheems Woud) Te koop groot huis, pension B&B Sumava - Boheems Woud
Klik hier voor meer informatie.

Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagenWegenvignet Tsjechie online bestellen

De kloostertuinen van Litomysl

De kloostertuinen zijn gelegen naast het voormalige piaristen klooster en tussen de twee belangrijkste kerken van Litomysl: de Piaristen-kerk aan de noordzijde en de Kerk van de Oprichting van het Heilig-Kruis aan de zuidzijde.

De katholieke Orde der Piaristen of Scolopi (Ordo piarum scholarum) werd gesticht door de Spaanse priester en heilige Jozef van Calasanza (1566-1648). Het doel van zijn orde was onderwijs en opvoeding te bieden aan de onderkant van de samenleving, een vorm van basisonderwijs. De eerste scholen, stichtte hij in 1597 in Rome.

In de landen van de Oostenrijkse monarchie, waaronder Tsjechie, gingen zij zich in latere tijd ook op het middelbaar onderwijs richten. In Litomysl bestaat nog altijd het Gymnasium, dat rond 1640 door de Piaristen opgericht werd.

Overzichtsfoto kloostertuin Litomysl De kloostertuinen van Litomysl waren altijd bedoeld om zowel een functionele als decoratieve functie te hebben. In eerste instantie werden de tuinen renaissancistisch aangelegd, maar sinds de bouw van de barokke Piaristen kerk, zijn ook de tuinen meer barok van aard geworden. Tegenwoordig wordt de kloostertuin omsloten door oude en nieuwe stukken zandstenen muren. De tuinen werden tot 1948 onderhouden, maar met het vertrek van de Piaristen uit Litomysl, onder dwang van de communisten, zijn de tuinen in verval geraakt en werden afgesloten voor het publiek.

Omdat de tuinen mooi centraal gelegen zijn tussen de monumenten van de stad Litomysl, werd besloten de kloostertuinen in hun oude glorie te herstellen. In 1997 werd een tender uitgeschreven, die werd gewonnen door Zdenek Sendler uit Brno. Het doel was een rustplaats te creeeren voor zowel de inwoners van Litomysl, als de bezoekers, die vooral voor het naastgelegen Unesco-monument, het kasteel van Litomysl, komen.

In 1999 begonnen de reconstructie-werkzaamheden, die meer dan een jaar duurden. Op 2 oktober 2000 werden de kloostertuinen officieel heropend als onderdeel van de "European Heritage Days", door het houden van een on-traditionele huwelijksceremonie in het bijzijn van enkele burgemeesters van historische steden en 3000 andere bezoekers en gasten.

Stadspark in Litomysl De kloostertuinen zijn meer dan een hectare groot. Bezoekers vinden er een zomerhuis met uitzicht op de stad en een schaakbord, gemaakt van vaste planten en bloemperken. Op de paden tussen de gazons kan men rustig wandelen en uitrusten op de diverse bankjes. In het midden van de kloostertuin ligt een vijver met fontein en beelden van de beroemde beeldhouwer Olbram Zoubek, die ook een permanente expositie in de kelders van het kasteel van Litomysl heeft. In het stadspark van Litomysl kan men uiteraard ook terecht voor een versnapering en verblijf op een aangenaam terras. 's Avonds wordt het geheel sprookjesachtig verlicht.

De Kloostertuinen van Litomysl zijn geopend:

Van april-oktober van 08.00-22.00 uur
Van november-maart van 08.00-19.00 uur