Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                                  Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accomodatie Bezienswaardigheden Fotogalerie Contact
Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagen
Tol vrijstelling elektrische auto TsjechiŽ

Ruim vakantiehuis, 4 slpk., nabij Trutnov te koop in Tsjechie (onder Reuzengebergte).
Ruim vakantiehuis, 4 slaapkamers, op gewilde locatie nabij Trutnov te koop in Tsjechie (onder Reuzengebergte).

Groot huis - skigebied en Unesco spa's / kuuroorden
Groot huis te koop kuuroorden UNESCO, Karlsbad, TsjechiŽ.

Bouwgrond Novy Bor, Noord-Bohemen, TsjechiŽ.
Bouwgrond 1-2 huizen, Noord-Bohemen, TsjechiŽ.

Luxe villa golfbaan, sauna, 3 slaapk., 2 badk., Tsjechie
Luxe villa golfbaan, sauna, 3 slaapk., Zuid-Bohemen

Tsjechische woonboerderij, chalupa, Broumov, TsjechiŽ.
Grote chalupa bij Broumov, gemeente Mezimesti, Tsjechische Republiek.

Recente geschiedenis

Publicatiedatum: 15 april 1994

Zeven presidenten bijeen in Litomysl

GRONINGEN - Vandaag en morgen vindt in een klein historisch stadje in Tsjechië, Litomysl, een bijeenkomst van zeven presidenten plaats. De Tsjechische president Vaclav Havel treedt op als gastheer voor zijn collega-presidenten Richard von Weizsacker (Duitsland), Thomas Klestil (Oostenrijk), Lech Walesa (Polen), Machal Kovac (Slowakije), Arpad Göncz (Hongarije) en Milan KiKan (Slovenië).
Auteur: dr. H. Renner

Zeven presidenten waaronder Havel en Walesa bijeen in Litomysl

Het is voor de eerste keer dat een Middeneuropese top bijeenkomt in deze brede samenstelling. De lijst van presidenten laat tevens duidelijk zien welke landen zich tot Midden-Europa rekenen of -in het Duitse geval- zich er toe aangetrokken voelen. De vier zogenaamde Visegrad-landen, Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije, zijn aanwezig. Deze voormalige communistische staten streven naar integratie met het Westen en hopen zo snel mogelijk, liefst nog voor het einde van deze eeuw, lid te worden van de NAVO en de Europese Unie.

Slovenië, de noordelijkste en meest ontwikkelde republiek van het voormalige Joegoslavië, kende ook een communistische overheersing, zij het met minder desastreuze gevolgen dan bovengenoemde landen. Slovenië tracht zich los te maken van het door oorlog en geweld besmeurde Joegoslavische imago en grijpt elke kans aan om te tonen dat het in de Balkan regio niet thuishoort: geografisch niet en politiek evenmin.

Oostenrijk, een kersvers lid van de Europese Unie, heeft belang bij goede betrekkingen met de nieuwe buurlanden en bij een rustige en stabiele situatie in Midden-Europa. Voor Duitsland geldt dat het geen chaotische toestanden zoals in Oekraïne of in Rusland aan zijn oostgrens wenst.

Voorbeeld

Het was een idee van Vaclav Havel en zijn Oostenrijkse collega Thomas Klestil om regelmatig dergelijke bijeenkomsten te organiseren. De gedachte ontstond in het Oostenrijkse Salzburg, de geboorteplaats van W. A. Mozart, afgelopen jaar tijdens de opening van het muziekfestival, die Havel, Von Weizsacker en Göncz op uitnodiging van Klestil bijwoonden. Havel pleitte toen al om ook de Slowaakse president bij deze ontmoetingen te betrekken. Uiteindelijk is het een topontmoeting van zeven presidenten geworden.

De presidenten willen tijdens de bijeenkomsten met elkaar thema's bespreken, die van belang zijn voor de gehele Middeneuropese regio, met als doel het wekken van elkaars vertrouwen en versterking van regionale samenwerking. Op deze wijze moet dit topoverleg tot voorbeeld dienen voor de regeringen van de desbetreffende landen. Het overleg hoopt een positieve bijdrage te leveren aan het ontstaan van een internationaal tolerant klimaat in Midden-Europa.

Tegelijkertijd vormt het een duidelijk signaal aan het Westen dat de vijf voormalige communistische landen serieus streven om zich van hun lastige erfenis te bevrijden en dat zij daarbij door Duitsland en Oostenrijk actief worden gesteund.

Keuze van locatie Litomysl

Litomysl, een stadje in Oost-Bohemen met ongeveer 10.000 inwoners, was Havels persoonlijke keuze voor deze conferentie. In Litomysl werd de Tsjechische componist Bedrich Smetana (bekend onder andere door het symfonische gedicht De Moldau en door de opera De Verkochte Bruid) geboren. Maar dit was niet de enige reden waarom de president Litomysl aanwees. Ook niet omdat Litomysl uit architectonisch oogpunt een fraai geheel vormt en over een mooi kasteel beschikt. Fraaie historische plaatsen met kastelen of burchten zijn voor plechtige gelegenheden als deze in de Tsjechische republiek ruim voorhanden.

In dit stadje, waar thans 150 journalisten en twaalf tv-maatschappijen uit binnen- en buitenland zijn neergestreken, zijn de veranderingen sinds de val van het communisme duidelijk zichtbaar. De plaats ademt een geheel andere sfeer dan vijf jaar geleden, voor de Fluwelen Revolutie. De lethargie en de desinteresse van de burgers zijn verdwenen, winkels en bedrijven zijn weer in particuliere handen, huizen en kerken worden opgeknapt en de gemeente wordt -zeker naar Tsjechische maatstaven- behoorlijk bestuurd.

Met andere woorden, Litomysl behoort tot de meer succesvolle gemeenten in het land en volgens zijn burgemeester Mirek Brydl begint het in de regio Oost-Bohemen en zelfs daarbuiten een voortrekkersrol te vervullen. Niets komt vanzelf. Litomysl ontving en ontvangt nog steeds veel steun van zijn zustergemeente Roden in Noord-Drenthe. Begin jaren negentig hebben beide gemeenten officiële banden aangeknoopt. De Rodenaren zijn in Litomysl graag geziene gasten en omgekeerd kan men bussen met Tsjechen regelmatig in Roden aantreffen. "De Nederlanders laten ons zien wat wij anders kunnen doen en hoe wij het kunnen doen", aldus de burgemeetser van Litomysl. Volgens Brydl hebben de vele informele contacten tussen de burgers over en weer nog een andere belangrijke functie: "Zij dienen ter versterking van het democratische besef bij ons, zij geven ons meer zelfvertrouwen".

Boheemse Broeders

Het hoogtepunt van de ontmoeting der zeven presidenten in Litomysl vormt ongetwijfeld een rondetafeldiscussie, die morgen wordt gehouden en die door de televisie in de zeven landen rechtstreeks zal worden uitgezonden. Op de bijeenkomst nemen tevens de zes presidenten afscheid van hun collega Richard von Weizsacker, die de functie van Duits president sinds 1984 heeft bekleed en dit jaar zijn ambt neerlegt.

In de zestiende eeuw was Litomysl een belangrijk centrum van de Boheemse Broeders. Hier bevond zich ook een vermaarde protestantse drukkerij. In de naaste omgeving van Litomysl ligt een plaats die de Tsjechische protestanten bijzonder dierbaar is: een veld begroeid met een zeldzame soort lage stepperozen, in de volksmond de rozenweide (Ruzovy paloucek) genoemd. Nadat de Kerk der Boheemse Broeders, de Jednota Bratrska, was verboden, plachten de broeders in het geheim op de Rozenweide bijeen te komen voor een gezamenlijke dienst. Volgens de overlevering verzamelden de broeders zich hier na de verloren slag op de Witte Berg (Bila Hora) in 1620. Zij namen hier afscheid van hun vaderland en vertrokken in ballingschap. Op de Rozenweide bevindt zich heden een bescheiden monument met de namen van deze protestantse emigranten. Aan deze plaats is ook een oude Tsjechische legende verbonden. Deze volkslegende zegt dat na een periode van verschrikkelijke, bloedige oorlogen in Europa, zeven koningen elkaar op de Rozenweide bij Litomysl zullen ontmoeten. Pas dan zal er blijvende vrede heersen.

Zal president Vaclav Havel bij de bepaling van zijn keuze voor de ontmoeting wellicht aan deze legende gedacht hebben? De zeven staatshoofden komen naar Litomysl. Het wachten is op blijvende vrede in Europa. De auteur, Hans Renner, is hoofddocent Eigentijdse Geschiedenis van Midden- en Oost-Europa aan de Universiteit van Groningen.

Bron: digibron.nl