Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                             
    Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accomodatie Bezienswaardigheden Fotogalerie Contact
Wegenvignet Tsjechië 10 dagen
Wegenvignet Tsjechië

Mooie villa, zwembad, boomgaard, garage, Sumava.
Te koop mooie villa, vrij uitzicht, privacy, zwembad, boomgaard.
Klik hier voor meer informatie.

Groot pension met restaurant, 14 kamers, Noord-Bohemen
Pension met restaurant te koop, 14 kamers, mooie ligging, bestaande klantenkring Noord-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Groot huis, 12 personen, Boheems Paradijs
Groot huis te koop, Noord-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Groot, karakteristiek gebouw voor project ontwikkeling of horeca Groot, karakteristiek gebouw voor project ontwikkeling, wellness of horeca - Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Te koop mooie, luxe villa's aan Lipnomeer, Tsjechie Te koop mooie, luxe villa's aan Lipno, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Recente geschiedenis

Ontstaan van de Stedenband Roden - Litomysl

Ruim 23 jaar geleden legde Brigitta Barth samen met een paar andere mensen het eerste contact tussen de Tsjechische stad Litomysl en Roden, nu gemeente Noordenveld. Dat contact vormde de basis voor een lange, warme vriendschap.

In 1988 werd Barth gevraagd om samen met een aantal mensen een partnerschap op te zetten met een stad in Tsjechië. Daarop stuurden ze een brief naar de ambassade, en kregen een stad toegewezen: Tachov. Een zeer communistische plaats net over de Tsjechische grens, naar bleek. "Ik weet het nog goed: ze kwamen hier met een hele delegatie en hadden een heleboel noten op zang. Het moest precies gaan zoals zij het wilden. Toen dacht ik: 'als dit het is, ben ik weg'.

Dat was juist waarvoor ik gevlucht ben, het communisme!" "Het contact klikte gelukkig van twee kanten niet en via via kwamen we in contact met Hans Renner, een hoogleraar Midden en Oost-Europese geschiedenis aan de rijksuniversiteit van Groningen. Hij kwam naar Roden om een lezing te geven over de toekomst van Oost-Europa. Hij vertelde over de omwenteling, (de val van het communisme, red.) Renner woonde zelf jarenlang in Litomysl, ging er onder andere naar het bekende Piaristen-Gymnasium Alois Jiraska, en zag veel overeenkomsten met Roden. Hij bracht ons in contact met Miroslav Brydl, een volksvertegenwoordiger van de stad die er later burgemeester werd. Brydl kwam naar Roden waar wij hem vertelden over ons idee van vriendschap. Zo is het allemaal begonnen". De stedenband Roden - Litomysl werd op 1 januari 1991 officieel opgericht.

Barth reisde onder andere met Verkerk, voormalig burgemeester van Roden, en Harmannus Kuper naar Litomysl om ze te laten kennismaken met de stad en onderzoek te doen. "In het begin was er vooral veel hulp nodig. We hebben toen letterlijk gevraagd: 'Wat kunnen wij doen aan jullie situatie?'" Praktische dingen als ziekenhuisbedden, looprekjes, ambulanceauto's werden getransporteerd naar het Tsjechische plaatsje. "Twee jaar terug is er nog een afgeschreven brandweerauto uit Veenhuizen naar toegegaan. Die wordt daar dankbaar gebruikt". Later, toen er langzamerhand weer structuur kwam in de stad, is de uitwisseling tussen mensen begonnen. Schakers, voetballers en kinderen kwamen naar Roden om hier de cultuur te proeven. Andersom bezochten veel Rodenaren concerten , festivals en kunstmarkten in Tsjechië. "Litomysl heeft een enorm sterke cultuur. Daarin kunnen wij weer veel van hen leren. Het Smetana festival is daar een goed voorbeeld van. Dat is inmiddels een bekend fenomeen geworden hier, ieder jaar bezoeken bussen vol Rodenaren het klassieke muziekfestival. Maar het aller belangrijkste van de contacten vind ik dat verschillende culturen elkaar ontmoeten. Dat het bijdraagt tot verdraagzaamheid en begrip voor elkaar. En er ontstaat een band voor het leven. Dat vind ik mooi.

Een van de dingen die Barth het meest is bijgebleven is het verhaal van een Tsjechische kunstenares uit Osik, in de directe omgeving van Litomysl, mevrouw Ludmila Jandova. Zij was een van de eerste kunstenaars die in het Koetshuis exposeerde in het kader van de uitwisseling. "Ze kwam samen met een vriendin in haar spiksplinter nieuwe Lada naar Roden. Onderweg in Duitsland kregen ze pech. Een baksteen vloog door de ruit van haar nieuwe auto. We probeerden meteen een nieuw raam voor haar te bestellen, wat niet lukte want: wie reed hier nou in een Lada? Terwijl we het Koetshuis inrichtten, vertelde ze niet over haar werk, maar over haar auto. Zo trots was ze daar op. Uiteindelijk heeft Jindrich (Barth's echtgenoot, red.) twee paar gehoorbeschermers gekocht en zo zijn ze teruggereden. Jandova (1938-2008) is inmiddels overleden maar zoiets vergeet je nooit weer".



Helaas staan veel stedenbanden in 2011/2012 ter discussie, vanwege de bezuinigingen, die in zowel Nederland als Tsjechie nodig zijn om de overheidsfinancien op orde te krijgen, danwel te houden.