Informatie over Litomysl
Litomysl in Tsjechie                                                                                                             
    Share/Bookmark
Home Informatie Geschiedenis Accomodatie Bezienswaardigheden Fotogalerie Contact
Wegenvignet Tsjechië 10 dagen
Wegenvignet Tsjechië

Mooie villa, zwembad, boomgaard, garage, Sumava.
Te koop mooie villa, vrij uitzicht, privacy, zwembad, boomgaard.
Klik hier voor meer informatie.

Groot pension met restaurant, 14 kamers, Noord-Bohemen
Pension met restaurant te koop, 14 kamers, mooie ligging, bestaande klantenkring Noord-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Groot huis, 12 personen, Boheems Paradijs
Groot huis te koop, Noord-Bohemen, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Groot, karakteristiek gebouw voor project ontwikkeling of horeca Groot, karakteristiek gebouw voor project ontwikkeling, wellness of horeca - Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Te koop mooie, luxe villa's aan Lipnomeer, Tsjechie Te koop mooie, luxe villa's aan Lipno, Tsjechie
Klik hier voor meer informatie.

Recente geschiedenis Litomysl:

Bezoek van de Spaanse Koning Juan Carlos aan Litomysl

Op donderdag 13 juli 1995 landden op de heliport Litomyšl drie helikopters met daarin de Spaanse koning Juan Carlos I en zijn vrouw Sofia, vergezeld van minister Pavel Tigrid. Iedereen kan met zekerheid zeggen dat Litomysl na 99 jaren een van de volgende grote Europese vorsten verwelkomde. In 1896 verbleef de Oostenrijks-Hongaarse vorst Franz Joseph I namelijk in Litomysl.

Het bezoek van het koninklijke paar aan Litomysl kwam voort uit de interesse van koningin Sofia voor het leven en werk van de toonaangevende, Tsjechische componist Bedrich Smetana. Een grote rol speelde de aanbevelingen van de voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker, die in april 1994 in Litomyšl afscheid nam van zijn functie. Aan het bezoek van 7 Centraal-Europese presidenten aan Litomysl denkt iedereen graag terug.

Het zeldzame bezoek werd welkom geheten aan de voorzijde van het Museum en Galerie, het koninklijk paar inspecteerde enige voorbereide exposities en schreef zich in in de kroniek van de stad. Misschien wel het meest indrukwekkend was een wandeling van het koninklijk paar, vergezeld van de heren Miroslav Brędl, burgemeester van Litomysl en minister Tigrid door de stad waar de stoet stopte bij het Huis van de Ridders en een ongepland bezoek bracht aan de herberg "U Cerneho Orla" (Bij de zwarte Adelaar). In de herberg kreeg Koning Juan Carlos I een heerlijk Tsjechisch tapbier, terwijl Koningin Sofia een "Turek" (Turkse koffie, ofwel een paar scheppen gemalen koffie in een glas met heet water) vriendelijk afsloeg. Later kwam er vanuit de bevolking van Litomysl kritiek op burgemeester Brędl, omdat hij de Koning en Koningin naar zo'n "gewoon" dorpscafe gebracht had.

Na een bezoek aan het geboortehuis van Bedrich Smetana en een concert in het kasteel-theater, lunchte het Spaans Koninklijk paar in het Unesco-kasteel en genoot vervolgens afsluitend nog van een concert in de kapel van het chateau.

Bezoek Spaans koninklijk paar Litomysl, Tsjechie